- Forum Kawasaki ZEPHYR http://www.zephyr.pun.pl/index.php - HydePark http://www.zephyr.pun.pl/viewforum.php?id=10 - Piwo domowym sposobem robione.... http://www.zephyr.pun.pl/viewtopic.php?id=855 |
mar33cki - 2012-11-24 14:25:04 |
Jak już niektórzy się dowiedzieli staram się czasem nawarzyć sobie czasem piwa, które z przyjemnością wypijam :) I jak się okazuje, wcale nie jest to jakieś mega skomplikowane. Choć oczywiście są zależy to od przyjętej strategii ;) Ja wybrałem metodę najprostszą - kupuję gotowca puszkę nachmielonego ekstraktu. Bardziej zaawansowani, albo ci co mają czas mogą sami sobie ześrutować, i nachmielić. |
speedward - 2012-11-24 15:07:24 |
ja to sobie wydrukuje, marek jesteś gość!Daje ci plusa. |
PalaszD - 2012-11-24 17:20:47 |
Jeszcze nie przeczytalem, ale wiem o co chodzi i tez daje plusa ;) |
mar33cki - 2012-11-26 09:17:22 |
a dziękuję :), nawet nie wiedziałem że mamy tu punktację ;) |
PalaszD - 2012-11-26 21:37:13 |
A ja z żonką dzisiaj zalałem alkoholem owoce dzikiej rozy, ktore od trzech tygodni zasypane cukrem wydawaly z siebie soki...do kg owocu wczesniej wydrazonego z pestek wsypalismy 600g cukru...lezalo w pokoju 3 tygodnie a dzisiaj poszlo do tego pol litra wodki i pol litra spirytusu...kolejne 3 tyg dochodzenia w ciepelku i cedze przez filterek...potem jeszcze troszke dojdzie... |
mar33cki - 2012-11-27 13:08:52 |
to ja was podziwiam ;) po pierwsze zbieranie owoców dzikiej róży to zadanie dla twardzieli, po drugie nazbierać tego kg to wbrew pozorom całkiem sporo, a po trzecie jeszcze wybieranie pestek. Podobno owoce można zbierać dopiero po przymrozku. |
PalaszD - 2012-11-28 11:46:17 |
Heh no ja tez z ta różą porwałem się jak „z motyką na słońce”… |
mar33cki - 2012-11-28 13:13:15 |
hehe czyli jak zwykle najtrudniejszy pierwszy raz ;), a jak się człek już nauczy to idzie z górki... |
PalaszD - 2012-11-29 19:28:33 |
hehe no jak mi się uda to będę niezmiernie zadowolony :) |
mar33cki - 2012-11-30 08:04:27 |
słyszałem o syropku z młodych igieł sosnowym, ale o nalewce to nie. Czyżby też lecznicza? ;) Możesz się podzielić przepisem? |
speedward - 2012-11-30 13:53:20 |
Kurcze okazuje się że wszystko jest lecznicze, nawet spiryt z dodatkiem jakiś chwastów czy igieł. |
PalaszD - 2012-12-03 22:30:10 |
hehe dobre :) Marek - niestety tego przepisu sam jeszcze nie posiadam - kumpel, który się tym zajmuje mi podrzucił temat i się nakręciłem :) ale jak tylko otrzymam to na pewno tutaj go wkleję :) |
mar33cki - 2012-12-04 08:29:07 |
speed - ja dzieciakom robiłem syrop z młodych pędów sosny zasypanych cukrem :P i jest leczniczy, trochę jak Pini z apteki ;) |
PalaszD - 2013-01-23 22:48:03 |
dzięki Marku za poradę - wezmę dwa zestawy hehe spróbujemy - zobaczymy co to będzie :) |
mar33cki - 2013-01-24 08:25:12 |
no i super :D gratulacje! |
PalaszD - 2013-01-29 20:42:27 |
No i mam za sobą już drugą warkę - tym razem ciemne piwko Dark Ale :) |
mar33cki - 2013-01-30 09:32:16 |
wyścig zbrojeń normalnie, albo jak 'home prepers' :) to słuszna racja, żeby zrobić więcej, potem mają szansę dojrzeć odpowiednio zanim się je wypije :D super! |
PalaszD - 2013-01-30 10:11:39 |
Wciągnęło mnie to jak chodzenie po bagnach... :) długo szukałem nowego hobby i dzięki Tobie Marek takie znalazłem :) |
speedward - 2013-01-30 14:07:04 |
Jak Pałaszowi udało się to może i mi. Piwko za złotówkę, podobno lepsze niż ze sklepu? Wchodzę w to! |
PalaszD - 2013-01-30 14:39:22 |
Heh ja jeszcze nie wiem, czy mi wyszło…jak na razie wszystko robiłem zgodnie z „instrukcją” :) |
mar33cki - 2013-02-05 10:20:01 |
ja wczoraj wstawiłem Australian Bittera ;) |
PalaszD - 2013-02-07 21:37:08 |
no ja już dziadkowi z Płocka przekazałem butelczynę z zastrzeżeniem, że dopiero ma wypić jak zadzwonie i powiem, że już może - poprostu ja chcę być pierwszy :D |
mar33cki - 2013-02-08 08:26:52 |
ale chyba nie wiozłeś tych skrzynek na moto? :D |
speedward - 2013-02-08 08:55:05 |
Właśnie wiózł! Nieznasz jeszcze Pałasza. Jedynie kot zapewne zrezygnował, chociaż kto wie... |
PalaszD - 2013-02-08 22:46:24 |
hehe właśnie z takimi "kuferkami" chcę dotrzeć na zlot :) |
mar33cki - 2013-02-11 08:49:40 |
no i rewelka! to już wiesz, czemu mówiłem że będzie szybciej znikać niż się spodziewasz ;) |
PalaszD - 2013-02-11 10:31:21 |
No znika znika....obdarowałem tych co mi podarowali butelki, sam zdegustowałem troszkę i już jednej skrzynki nie ma :D |
mar33cki - 2013-02-11 11:57:45 |
a właśnie miałem napisać o wczoraj przebojach z kapslowaniem - rozwaliła mi się butelka (po Tyskim) jak ją próbowałem zakapslować - poszła szyjka i miałem sprzątanie... także trza uważać... |
PalaszD - 2013-02-11 12:02:52 |
no moim zdaniem ta kapslownica jest taka trochę...nie teges...zawsze mam stracha, że dobrze nie dociągnie i poprawiam na dwa razy... |
mar33cki - 2013-02-11 12:38:56 |
tak, trachnęła szyjka przy samym kapslu - sporo szkła wpadło do butelki, sama końcówka została w kapslownicy, trochę drobnicy się rozpirzyło po okolicy, to mój pierwszy przypadek, więc się trochę zdziwiłem. no i jakaś lipna była, bo mi kapslownica nie łapała dobrze butelki... |
PalaszD - 2013-02-12 15:25:32 |
ja czekam teraz za dość sporym zamówieniem. Obcykałem, że tanio mają w Bimber Hobby http://www.bimberhobby.pl/ |
mar33cki - 2013-02-14 13:44:19 |
wczoraj zlałem miodowe i znowu pojawił się problem z kapslowaniem, wnioskuję że winne są kapsle (niebieskie) - mają za małą średnicę wewnętrzną i ciężko je założyć na butelki z krótką szyjką... |
PalaszD - 2013-02-16 13:40:14 |
Ostatnie zakupy :) |
speedward - 2013-02-16 17:03:04 |
Te białe worki to pewnie koka, dlatego piwo tak smakuje.. |
PalaszD - 2013-02-16 18:04:20 |
buahaha no faktycznie wygląda jak koka, ale jest to słodka glukoza - piwo zrobione na glukozie jest smaczniejsze niż na cukrze :) |
mar33cki - 2013-02-18 11:23:47 |
i w dodatku w przemysłowych ilościach :P skąd ty bierzesz takie ilości butelek??? :P |
PalaszD - 2013-02-19 08:19:03 |
hehe Marek prawie 200 butelek załatwiłem w jeden dzień - magia Facebooka :) jeszcze sporo mi zostało...na początek wybrałem te najczystsze, a najbrudniejsze na sam koniec... :) |
mar33cki - 2013-02-25 10:36:07 |
to może przez ten brak konta na fb tak powoli zbieram butelki :P |
PalaszD - 2013-02-25 10:50:22 |
No ja mam właśnie od cholery, ale wszystkie do czyszczenia...teraz już znajomi wiedzą, że mają je opłukać i dopiero mi przekazać :) |
mar33cki - 2013-02-25 10:56:17 |
hehehe jak mawiali starzy - jak się nie przewrócisz, to się nie nauczysz ;) |
PalaszD - 2013-02-25 11:49:49 |
|
mar33cki - 2013-02-25 11:52:56 |
tym czasem to się nie ma co przejmować, inna temperatura pokojowa, inne składniki czy dodatki i wszystko się zmienia ;) w końcu to proces biologiczny, a nie przemysłowy :D |
PalaszD - 2013-02-27 09:22:46 |
Wczoraj pomagałem kumplowi rozlać Pilsenera w butelki :) a dzisiaj nastawiam swojego :) 4 warka będzie :) |
mar33cki - 2013-02-27 09:29:20 |
nieźle się rozpędziłeś ;) może Mexican Cerveza - takie lekkie piwko coś jak Corona Miller |
PalaszD - 2013-02-27 09:37:14 |
Proszę...aż mi smaka narobiłeś :) |
mar33cki - 2013-02-27 09:41:35 |
mi Real Ale jakoś nie bardzo podszedł, chyba był mocno słodowy, a mało goryczkowy o ile dobrze pamiętam ;) |
PalaszD - 2013-02-27 09:49:53 |
To zobaczymy Bittera, albo English Bittera :) zależy co w ręce wpadnie :) |
mar33cki - 2013-02-27 10:13:54 |
ja bardzo lubię pszeniczniaki, choć jeszcze swojego nie zrobiłem ;) |
PalaszD - 2013-03-04 20:28:45 |
No i dzisiaj miły pan kurier przywiózł nowy towar :D |
mar33cki - 2013-03-05 09:56:23 |
Cerveza bardzo dobra jest :) możesz się pokusić o dorobienie jej na cytrynowo, wg opisu który wrzucałem (w linku do forum piwnego) w sam raz na zbliżające się lato :) |
PalaszD - 2013-03-05 10:37:14 |
no dla mnie Mexican Cerveza i English Bitter, a dla kumpla European Lager i "Kanadyjska blondyna" :) umówiliśmy się, że powymieniamy się na 10 flaszek z każdego gatunku :) |
mar33cki - 2013-03-07 10:18:50 |
jak postępy we Wrześniowieckim Browarze? ;) |
PalaszD - 2013-03-07 13:09:01 |
No i 5 wareczka już nastawiona...wczoraj przemysłowe tempo - z wielką pomocą żoneczki zlałem piwko w butelki i od razu co to by nie czekać - nastawiłem warkę Mexican Cerveza :) nic nie domieszywałem...zobaczymy co wyjdzie :) |
mar33cki - 2013-03-08 09:23:42 |
nie zasypiasz gruszek w popiele...;) chwała żonie, za wydaną pomoc :) |
PalaszD - 2013-03-28 08:45:13 |
No a u mnie dalej produkcja idzie pełną parą :) no...może chwilkę przystopowała ze względu na okres przedświąteczny - w tej chwili nie mam nic nastawione, ale 2 brewkity są jeszcze w zapasie... |
mar33cki - 2013-03-28 09:00:13 |
oj będzie się na tym zlocie działo, będzie....:D żeby nie brakło to akurat masz te 2 brewkity :P |
PalaszD - 2013-03-28 20:45:08 |
ehh...co za pech...zamówiłem z dwoma ziomkami wiadra fermentacyjne - w sumie 3 szt...nie dosć, że czekaliśmy ponad tydzień, to dzisiaj doszły i jedno jest pęknięte :/ muszę reklamować...ale chyba cwaniaki takie włożyli, bo jest w nim sporo brudu, który prawdopodobnie naleciał tam w dłuższym odstępie czasowym... |
mar33cki - 2013-04-19 08:43:56 |
Damian pochwal się ile tam już masz przygotowane na zlot? skrzynek oczywiście, detal nas nie interesi ;) :P |
PalaszD - 2013-04-19 08:58:02 |
hehe produkcja rośnie :) właśnie ją zwiększyłem wczoraj o 100% :) |
mar33cki - 2013-04-19 09:05:47 |
to produkcja pełną parą :D wydajnościowo już dawno mnie przeskoczyłeś ;) |
PalaszD - 2013-04-19 09:22:45 |
Australiana pamiętam - był faktycznie świetny. English Bitter też :) chociaż jego akurat nie pamiętam :) |
Anonymous - 2013-05-11 17:06:57 |
https://www.youtube.com/watch?feature=p … P6PxMJMnZA |
PalaszD - 2013-06-16 17:18:09 |
po zlocie magazyny mi z lekka zubożały, więc nastawiłem znów od razu dwie wareczki :) |
mar33cki - 2013-07-25 10:55:13 |
u mnie powoli dojrzewa w piwnicy Midland Ale i pasowało by się rozejrzeć za jakim następnym, a może następnymi...:) |
PalaszD - 2013-07-31 12:50:49 |
hehe magazyn i fabryka zostały na starym :P tam są lepsze warunki do warzenia i przechowywania :P ale na nowym mam odpowiedni bufor... muszę nawarzyć znów z dwie wareczki, bo teraz ciepłe dni, wpada więcej znajomych... a pewien bufor trzeba zachować :P |
mar33cki - 2013-07-31 13:15:50 |
a w sobotę planujesz zawitać do BimberHobby? Ja byłbym chętny na BANDIT BREW PREMIUM i może NORTHENR BROWN ORZECHOWE, lub CZECH PILSNER PREMIUM ;) |
PalaszD - 2013-08-01 01:34:39 |
z chęcią bym zawitał, ale fundusz mam maxymalnie wyczerpany... muszę czekać do 10go... :P |
mar33cki - 2013-10-10 10:21:41 |
w końcu znalazłem trochę czasu na wstawienie piwka ;) i bulgoce Bandyckie :D a w kolejce czeka jeszcze chyba Pilsener. |
PalaszD - 2013-10-10 10:52:52 |
heh no ja od czerwca mam przestój... przeprowadzka, potem wakacje...nie dałbym rady. Ale dzisiaj Matki Boskiej Pieniężnej więc zamówienie pójdzie. Też chyba wezmę Bandyckie :) i jakieś jeszcze - jadę na dwie warki :) |
PalaszD - 2013-10-24 12:06:40 |
Wczoraj piłem piwko z pierwszej warki (styczeń)... miód na moje gardło...pychota... jednak faktycznie lepiej jest poczekać troszkę dłużej, bo smak wtedy lepszy... |
PalaszD - 2013-10-30 11:50:49 |
Australian Bitter już do siebie dochodzi i kończy fermentację - w weekend trafi do butelek :) |
woyas - 2013-10-30 12:13:52 |
Chyba też zacznę sobie warzyć :) |
PalaszD - 2013-10-30 12:35:59 |
Pewnie, że da :) smaków i rodzajów do wyboru do koloru - oprzyrządowanie cały czas idzie w dół, a cena piw niestety nieznacznie, ale rośnie...poza tym jakość piwa popsuła się... a tu mamy swoje - pyszne piwko :) |
mar33cki - 2013-10-31 08:46:18 |
piwowarstwo drąży jak wirus...;) |
PalaszD - 2013-10-31 09:27:20 |
a wymieniałeś uszczelki w zamknięciach? |
mar33cki - 2013-10-31 10:17:46 |
wymieniałem w starych, koszt chyba 50gr sztuka, teraz lałem do nowych, także tylko zmywarka i heja! Większość mam 0,5, ale też kilka grolschowych 0,45 i innych 0,65 :) |
woyas - 2013-10-31 12:51:44 |
A czy, jest jakieś piwo, które łatwiej zrobić? |
PalaszD - 2013-10-31 12:59:15 |
na pierwsze polecam Lagera - nie jest co prawda łatwiejsze, bo nie ma tu raczej jakiegos stopnia trudności :) ale smakuje dobrze i nie będziesz miał aż tak "drastycznej" różnicy w smaku, bo większość piw w Polsce jest właśnie lagerami (Tyskie, Żywiec, Lech Premium, Żubry itp itd...) |
woyas - 2013-10-31 13:13:54 |
Popraw mnie.. ale póki co potrzebuje |
PalaszD - 2013-10-31 13:47:56 |
- Fermentator z rurką fermentacyjną i kranikiem (38zł) |
speedward - 2013-10-31 13:50:02 |
Trzeba naważyć piwa na Mazury. Tylko jak je zabierzecie ? :) |
PalaszD - 2013-10-31 13:53:52 |
kurierem się wywiezie :P ode mnie co tydzień wożą towar na Mazury - tylko trzeba zabezpieczyć, żeby kierowca nie zutylizował towaru we własnym zakresie :D |
woyas - 2013-10-31 14:12:25 |
Myślałem rozlewać do plastikowych, ale masz racje co szkło to szkło.. |
PalaszD - 2013-10-31 14:25:39 |
w szkle możesz leżakować 2 lata, plastik max rok... |
mar33cki - 2013-10-31 15:29:11 |
w plastiku mówią, że 3 miesiące to max - potem zaczyna się odgazowywać... A po 3 miesiącach to niektóre piwa zaczynają się robić zdecydowanie lepsze... |
PalaszD - 2013-10-31 15:51:06 |
tworzywo jest higroskopijne, czyli przepuszcza - więc jest to bardzo możliwe... a co do smaku - piłem ostatnio styczniowego Lagera (jeszcze na cukrze - z pierwszej warki) to smakował wyśmienicie...miód malina :) |
PalaszD - 2013-11-13 11:43:49 |
W najbliższy weekend w Poznaniu na terenie Targów odbywają się Poznańskie Targi Piwne. |
woyas - 2013-11-13 20:53:37 |
Ciężko o lepsze okoliczności na spotkanie Ja niestety będę w pracy. |
PalaszD - 2013-11-13 21:01:03 |
dzisiaj nawarzyłem European Lagera :) poszło szybko i sprawnie :) za tydzień butelkowanie :D |
PalaszD - 2013-11-25 20:55:24 |
Dzis degustacja India Pale Ale ;) wyszło wyśmienicie :) |
antek - 2014-02-01 21:38:12 |
nastawiłem właśnie India Pale Ale :D |
PalaszD - 2014-02-01 21:57:06 |
Ooo no proszę - kolejny piwowar na naszym forum :) |
antek - 2014-02-01 22:50:27 |
19? dobry jesteś :D |
5eba - 2014-02-02 12:28:26 |
Palaszowe piwko zostalo pochwalone przez mojego ojca, samkowalo mu, mnie tez zreszta ;) to co mnie zaskoczylo to z pozoru niegazowane piwko po otworzeniu i nalaniu do szklanicy okazuje sie gazowanym i smacznym trunkiem! |
mar33cki - 2014-02-03 18:05:50 |
a ja nie mam kiedy wstawić, no i pożyczyłem sprzęcicho koledze, żeby spróbował... |
5eba - 2014-02-03 18:21:33 |
no prosze, gospodarz cala gębą. chlop do domu jedzenie przynosi, a zoneczka zamiast docenic to sie nerwuje hehe |
woyas - 2014-02-03 22:28:26 |
Dziś odwiedziłem BH więc niebawem zaleję fermentator, będzie Lager na słodzie. |
antek - 2014-02-06 14:59:15 |
wieczorem w sobotę nastawiłem. wczoraj sprawdzałem już tak nie "buzuje" jak na początku. raz na kilkanaście minut ujdą gazy. to normalne? |
PalaszD - 2014-02-06 15:06:32 |
jak najbardziej - drożdże kończą trawić cukier/glukozę (co dałeś?) |
antek - 2014-02-06 15:07:56 |
glukoza jest. w pokoju jest od 18 do 22 stopni. fakt flaszki stoją jeszcze w piwnicy. |
PalaszD - 2014-02-06 15:21:19 |
no nie powinno schodzić poniżej 21, bo wtedy ustaje fermentacja - postaw następnym razem najlepiej gdzieś blisko grzejnika :) - ja tak mam i mi fermentuje w 4-5 dni :) przeważnie ma temperaturę około 24-25 stopni :) |
PalaszD - 2014-05-16 12:34:00 |
Po dłuższej przerwie wczoraj nastawiłem Heritage Lagera - pierwsze to robiłem - zobaczymy co wyjdzie :) okaże się za miesiąc :) w kolejce czeka jeszcze Draught, którego też wcześniej nie robiłem :) |
mar33cki - 2014-05-16 12:55:09 |
no tośmy się zsynchronizowali :) ja wczoraj wstawiłem bodajże Czech Pilsnera :) i trzeba by pomyśleć nad następnym, bo w piwnicy pusto... |
mar33cki - 2014-05-26 12:09:58 |
coś mi ten nastaw nie idzie - przypuszczam, że ugrzałem trochę drożdże jak je uwadniałem, dodałem więc dodatkowych trochę + 100g glukozy i też jakoś tak słabo. Tzn jak odkryję wieko to widać, że pracują i coś się dzieje, ale nie ma zwyczajowego bulgotu. Może to tak ma... a może trzeba by w końcu kupić balingomierz... |
PalaszD - 2014-05-26 12:18:30 |
ja dzisiaj zlewam we flaszki :) fermentacja skończyła się w piątek, ale nie miałem czasu zlać... |
mar33cki - 2014-05-26 12:54:43 |
hehehe jak wszystko inne zawiedzie przeczytaj instrukcję: |
PalaszD - 2014-05-26 22:52:55 |
No i poszedł Heritage Lager w butelki :) kapslownica po 20 warce się chyba wyeksploatowała... Gorzej się kapsluje... |
mar33cki - 2014-05-27 08:37:24 |
fajno :) moje jeszcze pracuje... |
PalaszD - 2014-05-27 08:46:36 |
eee może faktycznie tak być, bo mi nie dociąga własnie kapsli, a ostatnio nawet zerwałem kilka gwintów (miałem jakieś inne kapsle) |
mar33cki - 2014-12-08 13:06:49 |
wczoraj zlałem IPA do butelek :) |
mar33cki - 2014-12-10 13:53:16 |
idąc za ciosem wstawiłem wczoraj Premium Lagera :) |
antek - 2017-01-20 19:20:09 |
mam pyanie do doswiadczonych browarników. Wczoraj mineło 10 dni od początku fermenacji burzliwej. Dziś jeszcze trochę "bombluje". Wieko jest wypukłe. Mam jeszcze czekać czy już lac w butelki? |
mar33cki - 2017-01-23 09:02:16 |
ja bym czekał aż przestanie, a potem zlał na cichą fermentację jeszcze na 1-2 tyg i dopiero wtedy znowu zlał i do butelek :) no chyba, że to pszeniczne to wtedy bez cichej |
antek - 2017-01-24 19:40:51 |
zlałem na cichą do butelek. Nie było juz osadu na wierzchu, tylko pojedyncze bąbelki. Chyba jest dobrze. |
PalaszD - 2017-01-24 21:58:34 |
kuźwa, a ja już zapomniałem, kiedy warzyłem piwko... non stop coś i nie ma czasu :( ale jeszcze jeden brewkit jest zabazowany :D chyba się wezmę w przyszlym tygodniu |
antek - 2017-01-25 20:39:03 |
ja prawie dwa lata nie robiłem |
PalaszD - 2017-01-25 21:01:22 |
no u mnie rok... ale w przyszłym tygodniu na pewno ogarnę :) na wakacje trzeba się naszykować odpowiednio :) a mam jeszcze kilka butelek z poprzednich warek - prawie 2 lata - chyba będzie smakowało :) |
woj191 - 2018-02-08 12:14:00 |
Jako, że Rex zasnął pod kocykiem, trochę poszedłem w stronę piwowarstwa. |
mar33cki - 2018-02-08 12:28:18 |
wybrałeś widzę najlepszą opcję - narobić ile się da, bo pierwsze 5 warek zniknie szybciej niż się spodziewasz ;) ale jak fajnie znaleźć w otchłani zasobów piwko z przed np 2-3 lat ;) |
PalaszD - 2018-02-08 12:32:51 |
Kurde ja dawno też nie warzyłem... Czas to nadrobić :) |
woj191 - 2018-02-08 13:56:49 |
Z tym znikaniem to fakt. Jak, kurde, fatamorgana. |
Daras - 2018-02-11 14:56:18 |
Strasznie mnie kusi, żeby zacząć zabawę z piwem, |
PalaszD - 2018-02-11 22:11:16 |
Na początku fermentacji trochę czuć, ale nie ma tragedii. Czuć poprostu drożdżami :) ale to tylko. Na samym początku jakieś kilka, kilkanaście godzin. Jak zamkniesz pokój to na resztę mieszkania woń nie wyleci :) |
Vice - 2019-06-10 13:00:39 |
To widzę, że jest tu więcej rzemieślniczych browarników :) Ja mam za sobą dwie warki. Obie udane, jedną nawet sam stuningowałem chmielem Citra i Lubelskim. Naprawdę wyszło niezłe, coś w stylu IPA, mocno chmielone, z posmakiem cytrusów. Z pierwszej warki (z lutego) została mi 1 butelka. Chyba już czas na nią. Im starsze tym lepsze, aby nie dłużej niż rok ;) |
mar33cki - 2019-06-10 15:44:19 |
czemu uważasz, że nie dłużej niż rok? Jak trzymasz w szkle i bez światła to może leżeć dłuuugo :) pijałem swoje i 4 letnie i były rewelacyjne, aż nie mogę się nadziwić, że tak długo się niektóre butelki uchowały :D |
Vice - 2019-06-10 18:37:02 |
U mnie w brązowych butelkach stoi w kanale w garażu, jeszcze kocykiem przykryte, więc światła zero. No na mądrych forach wyczytałem, że do roku, bo to piwa niepasteryzowane. Ale jak piszesz, że i 4 letnie piłeś, to szacun, ja bym chyba tyle nie wytrzymał :) A jednak z piwem jak z winem, im starsze tym lepsze ;) |
PalaszD - 2019-06-12 07:18:43 |
Ja w zeszłym tygodniu piłem chyba 3 letnie i tez super smakowały. Rewolucji żołądka nie było wiec git. |
Vice - 2020-03-01 11:52:08 |
Od zera, do bohatera :) |
woj191 - 2020-03-01 16:51:24 |
Pszeniczne belgijskie - bardzo dobre ,a teraz mexican cerveza. Wczoraj kapslowałem. |
PalaszD - 2020-03-02 00:17:38 |
A ja sie opuściłem :( juz z 3 lata piwa nie robiłem :( ale ostatnio pilem to, ktore nawarzyłem 5,5 roku temu. Było pyszne :) nic mi po nim nie było :) |
woj191 - 2022-01-12 15:36:24 |
Walnę se pierwszego posta a tym roku. |
Vice - 2022-01-12 16:07:22 |
U mnie dwa kegi się kończą. West coast IPA i Milkshake IPA Mango. Niewiele pozostało w butelkach niestety. Trzeba warzyć następne. Wojtek, w jakich temperaturach fermentujesz lagera? Masz przystosowana lodówkę do tego? Kurcze spróbował bym... weź na zlot lagera ja ci przywiozę jakąś IPKę, bo takie najczęściej robię :) |
woj191 - 2022-01-12 21:20:38 |
Ja na razie robię z brewkitów. Do pełnego warzenia jeszcze nie doszedłem. Za mało miejsca w piwnicy. Trzaskam wg instrukcji, a tam o lodówce nic nie ma. |
mar33cki - 2022-01-17 13:48:15 |
no i zazdroszczę kolegom, bo ja nic nie robiłem od baaardzo dawna i zapasy powypijane... |