Ooo no proszę - kolejny piwowar na naszym forum
Ja jutro musze znieść do piwnicy 19tą warke za 2 tyg degustacja
Offline
Palaszowe piwko zostalo pochwalone przez mojego ojca, samkowalo mu, mnie tez zreszta to co mnie zaskoczylo to z pozoru niegazowane piwko po otworzeniu i nalaniu do szklanicy okazuje sie gazowanym i smacznym trunkiem!
Offline
a ja nie mam kiedy wstawić, no i pożyczyłem sprzęcicho koledze, żeby spróbował...
coś dużo tego mi się zaczęło nakładać: piwo, chleb, wędzenie mięsiw (szynki, ryby, kiełbaski) i się żonka nerwuje...
Offline
jak najbardziej - drożdże kończą trawić cukier/glukozę (co dałeś?)
jaką masz temperaturę? Polecam zakupić w akwazoo taki naklejany termometr i zapodać na wiadro - wtedy wszystko będzie wiadomo
spokojnie teraz w tą sobotę jak masz czas, to możesz zlewać
najgorsze teraz przed Tobą - mycie flaszek
Offline
no nie powinno schodzić poniżej 21, bo wtedy ustaje fermentacja - postaw następnym razem najlepiej gdzieś blisko grzejnika - ja tak mam i mi fermentuje w 4-5 dni przeważnie ma temperaturę około 24-25 stopni
Mycie butelek to czasochłonne zajęcie...szczególnie jak masz zasyfione...to wtedy 3 godziny z życia wyjęte...
ja dodatkowo wygrzewam po myciu w piekarniku - 115 stopni na kilka minut, żeby odkazić
jeszcze ani jedno piwko się nie zepsuło
Offline
Po dłuższej przerwie wczoraj nastawiłem Heritage Lagera - pierwsze to robiłem - zobaczymy co wyjdzie okaże się za miesiąc w kolejce czeka jeszcze Draught, którego też wcześniej nie robiłem
Offline
no tośmy się zsynchronizowali ja wczoraj wstawiłem bodajże Czech Pilsnera i trzeba by pomyśleć nad następnym, bo w piwnicy pusto...
Offline
coś mi ten nastaw nie idzie - przypuszczam, że ugrzałem trochę drożdże jak je uwadniałem, dodałem więc dodatkowych trochę + 100g glukozy i też jakoś tak słabo. Tzn jak odkryję wieko to widać, że pracują i coś się dzieje, ale nie ma zwyczajowego bulgotu. Może to tak ma... a może trzeba by w końcu kupić balingomierz...
Offline
ja dzisiaj zlewam we flaszki fermentacja skończyła się w piątek, ale nie miałem czasu zlać...
dzisiaj już popołudnie zaplanowane od razu Draught'a nastawię, żeby zdążyć jeszcze zlać przed zlotem
Offline