Cześć
Od pewnego czasu jadąc motocyklem zacząłem słyszeć jakby syknięcie/kichnięcie i odczuwalny przy tym na ułamek sekundy spadek mocy. Zdarza się do relatywnie rzadko, chociaż ostatnio jakby coraz częściej.
Udało mi się sfilmować to zjawisko na postoju.
Link do filmu: https://www.youtube.com/watch?v=auWZgBeCPws
W 28 sekundzie pojawia się to syknięcie i mgiełka (pewnie mieszanina paliwowo-powietrzna).
Co to może być? Czyżby nieszczelność króćca/króćców ssących? Czy raczej coś nie tak z gaźnikiem/gaźnikami?
Dodam, że już wypadałaby pora na regulacje zaworów, ale to raczej nie ma nic wspólnego z powyższym zjawiskiem.
Ostatnio edytowany przez Kacper (2024-05-21 19:35:27)
Użytkownik
IMO nieszczelność króća odczuwałbyś przede wszystkim stale poprzez zaciąganie lewego powietrza do komory spalania. Ale nic nie szkodzi żeby sprawdzić czy nie ma gdzieś pęknięć. Natomiast przyczyny szukał bym właśnie w zaworach bo to co widać to, że cofa dolotem. Po zaworach regulacja mieszanki (śruby pod gaźnikami) i oczywiście synchro.
U mnie w 750 czasem też "parsknie" podobnie. Pojawia się to szczególnie jak długo stoi nie odpalany. Później, przy kolejnych częstszych odpalaniach już nie. Wydaje mi się, że to bardziej odstałe paliwo, może te zalegające w gaźnikach, a konkretnie jakieś pozostałości wody w paliwie. Czy u ciebie jak już zagrzejesz dobrze moto nadal to występuje?
Vice napisał:
U mnie w 750 czasem też "parsknie" podobnie. Pojawia się to szczególnie jak długo stoi nie odpalany. Później, przy kolejnych częstszych odpalaniach już nie. Wydaje mi się, że to bardziej odstałe paliwo, może te zalegające w gaźnikach, a konkretnie jakieś pozostałości wody w paliwie. Czy u ciebie jak już zagrzejesz dobrze moto nadal to występuje?
Po rozgrzaniu to zjawisko również potrafi wystąpić jednak dużo rzadziej niż na zimnym silniku. Tak jak napisałeś najgorzej jest po długim nie odpalaniu - po zimie była masakra.
Ciekawe tylko konkretnie z którego miejsca wydobywa się ta mgiełka?
Ostatnio edytowany przez Kacper (2024-05-23 10:22:59)
Mój parska notorycznie, zwłaszcza jak nie ma ochoty na przejażdżkę Zjawisko to powstaje moim zdaniem w wyniku niedomagań gaźnika i dzieje się niezależnie czy ciepły czy zimny.